STICHTING DOGON ONDERWIJS IS ONZE PARTNER.

Stageproject studenten Technische school; Uien opslaghuisjes from stichting dogon onderwijs on Vimeo.
Zij hebben een boek uitgegeven over wat ze de afgelopen 15 jaar hebben gerealiseerd en dat is MEER DAN BOUWEN alleen.


"Bouwen in Mali, of überhaupt in een andere cultuur, is niet een kwestie van een simpele trukendoos opentrekken. In de beleving van anderen lijken onze activiteiten vaak alleen te gaan over het bouwen van scholen en waterputten. Eigenlijk is dat ook het meest zichtbare deel, hiermee zijn de activiteiten van SDO begonnen in 1995. Dit boek laat zien waar we mee bezig zijn geweest de afgelopen 15 jaar en dat is meer dan bouwen alleen. De essentie is eigenlijk het beste te omschrijven als het bouwen aan een regionale ontwikkeling, aan onderwijzen, leren en samenwerken. De basis hiervoor is gelegd door onze interesse en aanwezigheid vanaf 1972 in het Dogon gebied. Sinds de bouw van de eerste school en waterput in 1995 is er veel gerealiseerd door de stichting, veel meer dan alleen bouwprojecten. De belangrijkste niet fysieke resultaten zijn het moeilijkst meetbaar en inzichtelijk te maken. Met dit boek doen we een poging om ook dit deel ‘voelbaar’ te maken. Het is een verslag in vogelvlucht van de gerealiseerde projecten, van scholen, woningen, putten, dammen en andere gebouwen. Er zijn een aantal interviews opgenomen, een paar essays over de aanpak en de transformatie in bouwtechniek; van bouwen met leem in de beginjaren via zandcement blokken en natuursteen naar bouwen met geperste aarde stenen de laatste jaren.
Daarnaast staat het boek vol met foto’s van de gerealiseerde projecten, de bouw activiteiten en het uiteindelijke gebruik. Voor de bouw zijn veel tekeningen gemaakt, een klein deel is opgenomen in het boek. De verschillen van aanpak en uitvoering zijn soms moeilijk te onderscheiden, de essentie is in de eenvoud van de bouw en tekeningen te zien: `pas simple, pas bon` is het credo van Joop van Stigt."

JOOP VAN STIGT, 1934 - 2011
De grondlegger van stichting Dogon Onderwijs Joop van Stigt is overleden.
In Memoriam Joop van Stigt 1934- 2011
Het bestuur, waarin zijn vrouw Gonny van Stigt-Amesz, zijn zoon Jurriaan van Stigt en Rens de Leeuw zitten, zetten zijn werk voort, samen met de lokale organisatie Association Dogon Initiative, in Mali, waar Amatigue Dara de voorzitter van is.