GEZONDHEIDSPROGRAMMA
De vrouwenkliniek in Koundou
Moringapoeder als voedselsupplement
Gezondheid bewustzijn
Muskietennetten

De Vrouwenkliniek in Koundou
In Koundou is in samenwerking met 7 dorpen een kleine kliniek gebouwd met een slaapzaal, waar de vrouwen onder goede hygienische omstandigheden, goede begeleiding ontvangen tijdens de zwangerschap en bij de bevalling.De dorpsgemeenschap heeft de grond gedoneert, heeft 20 % bijgedragen aan de bouwkosten en heeft meegewerkt bij de bouw. Deze wordt gegeven worden door Djenneba Dara, die in het dorp woont en verloskundige is, geassisteert door een lokale vroedvrouw.
Het salaris van Djenneba en de andere kosten worden door de vrouwengroep, door de dorpen en per behandeling betaald.
Deze vorm van zelforganisatie is heel belangrijk voor de duurzaamheid van dit soort projecten. Djenneba heeft in 2011 en in 2012 opnieuw bijscholing gekregen, in Bandiagara, waardoor ze een verpleegkundige en heeft het certificaat waardoor het vaccinatieprogramma van de overheid in Koundou nu kan plaatsvinden.
Er zijn al meer dan 63 babies geboren, vanuit diverse dorpen en er worden kleine medisch behandelingen gegeven,oa bij malaria.De Moringaboom
Deze boom wordt ook wel mirakel boom genoemd, omdat de boom zo'n bijzonder hoge voedingswaarden bezit, zowel in de bladeren die vers als gedroogd gegeten kunnen worden, als in de peulen en de zaden en omdat de boom ook op zeer droge grond kan groeien.
We hebben bij de alle vrouwengroepen de Moringaboom en de kwalitieten ervan geintroduceerd en informatiekaarten erover gemaakt.
Carte pour les femmes petit
Het blad kan worden gegeten als sla of als spinazie. Als de bomen voldoende bladproducteren kunnen de vrouwen de bladeren drogen en poeder van maken. Dit poeder bevat veel ijzer die met name tijdens de zwangerschap een goede aanvulling is.
Op het terrein van de vrouwenkliniek heeft de vrouwengroep moringabomen geplant zodat moringapoeder lokaal geproduceerd kan worden.
............ IMG_0211n

Gezondheidsbewustzijn door training van animatrices
In april zijn er workshops van drie dagen gegeven in twee epicentra (Sangha en Koundou), waarbij 52 vrouwen (twee per dorp) opgeleid werden door vier trainers van de gezondheidsdienst uit Bandiagara. Dit is geheel georganiseerd door het team en werd door DVI betaald. De gezondheidsanimatrices leerden over gezonde voeding voor baby’s, kinderen, zwangere vrouwen, zogende moeders en voor zieken en heel praktisch hoe ze gezonde pap moeten bereiden. Ze leerden over oorzaken van ziektes als diarree, malaria en hoe die te voorkomen zijn door hygiëne en het schoonhouden van het erf en ‘keuken’.
In augustus hebben opnieuw alle animatrices een workshop gehad waarbij alles herhaald werd. Ook is uitgebreid over de waarde van moringapoeder als voedselsupplement gesproken en hoe de vrouwen het zelf kunnen maken. De animatrices gaven de informatie door aan de vrouwen in hun dorp en hielden demonstraties.

Alle vrouwengroepen kennen nu moringapoeder en via de animatrices wordt het verspreid. Zij verkopen zakjes van 30 gram (voldoende voor 1 maand) voor 22 cent aan de zwangere vrouwen, zogende moeders, voor de kinderen vanaf 1 jaar en de oudere vrouwen. Op deze manier ‘vergoeden’ we de animatrices een beetje voor de tijd die zij geven aan het verbeteren van de gezondheid van de vrouwen en kinderen in hun dorp.

Muskietennetten
De overheid heeft een programma waarbij zwangere vrouwen een muskietennet krijgen, alleen doet ze dat niet in dit gebied en IFD heeft die rol overgenomen. Malaria is niet alleen een ernstige ziekte waar veel kinderen aan sterven, maar kost de vrouwen ook veel geld aan medicijnen en behandelingen. Er zijn in 2013 opnieuw 340 muskietennetten gedistribueerd aan zwangere vrouwen en zogende moeders.